DETALLS 

Recorregut: 12 km
Desnivell: 210 m

Excursió 

Punt d’inici i final: Davant el Casal de Mediona, Sant Joan de Mediona 41.477725, 1.612476

PUNT D’INICI I ARRIBADA

Els camins rals van sorgir per unir les diferents poblacions amb les que centralitzaven els mercats.

Els camins públics eren propietat del monarca i gaudien de la seva protecció, tot i que per utilitzar-los s’havien de pagar peatges que es destinaven a mantenir-los. A més (reial decret 1848) els municipis podien exigir als veïns d’entre 18 a 60 anys que contribuïssin a arreglar els camins en serveis personals o en aportacions pecuniàries. Això sí, quan una persona important havia de passar per un camí avisava i els camins s’havien d’arreglar.

El traçat a peu de riu que avui dia és també el traçat del Camí del Riu, és el Camí Ral que des de la llera del riu Anoia a Pas de Piles, pujava fins a la Llacuna.

Aquesta és l’excursió més coneguda i més transitada.

L’anada i la tornada la proposem pel riu, podeu veure el traçat al wikiloc  de l’AECCM.

El camí no té pèrdua, es va sempre pel fons, creuant força vegades el riu.

ATENCIÓ! El camí a peu transcorre arran de riu, per la qual cosa és perillós passar-hi en cas de risc d’avingudes. Consulteu sempre la previsió de pluges abans de fer aquest itinerari!

Es surt pel barri del Molí de Mediona. molt conegut perquè la paret d’escalada es troba “a peu de cotxe”. És un avantatge per quan hi ha poc temps per escalar, el dia es fa curt o es preveu pluja. [Tot i així preneu nota que l’escalada hi està prohibida de l’1 al 30 de juny]

Es segueix per un camí asfaltat molt tranquil, fins que un avís indica el camí que s’ha d’agafar per seguir arran de la llera del riu.

El camí del fons passa per uns paisatges feréstecs creuant el riu mantes vegades per guals.

A la riera de Mediona, les pedres agafen formes molt especials, el primer gorg que es troba és un pèlag prou fons, anomenat de les brúixes, envoltat de llegendes. També es passa pel Pèlag de l’Escolà -diuen que s’hi va ofegar un escolà del Castell-. Més endavant torbarem la Balma dels pobres o roderes de carro que impedeixen que rellisquin. Pel camí veurem també el Controlador de cabals: en el riu es va establir una petita represa per a fer un seguiment del cabal del riu, per avisar de possibles avingudes. Ha estat substituït per una estació electrònica establerta sota el pont de Gimberga (Sant Quintí).
Al fons ja veiem el castell ja ens marca el camí que queda per fer. Hi ha 3 quilòmetres des de Sant Joan, fins el Castell.
Seguim pel fons del congost i trobarem la Caseta del correu, aquí hi dipositaven el correu pel castell. Ara hi ha qui hi escriu missatges per a les fades.
El riu ha anat marcant tallants que es fan servir per a fer escalada, “al sol… i a l’ombra.
Qui vulgui pujar a fer la visita al Castell ha de pujar en aquest punt, tot i que cal tenir en compte que cal fer reserva prèvia.

Si seguiu uns 500 riu avall, i us gireu podreu observar la visió del Castell que va dibuixar en Langlois, el dibuixant que va portar l’exèrcit francès.

Ja fora del congost hi ha la masia i església de Santa Anna, per on passa el Camí Ral. Seguim les indicacions de Camí del Riu fins arribar al paratge de Les Deus, on sorgeixen les aigües subterrànies del Riu Mediona, ja en terme de Sant Quintí de Mediona. Aquí podeu aprofitar per visitar la gruta o gaudir del parc d’aventura.

Per fer aquesta excursió us deixem més opcions:
– Es pot aprofitar a la tornada, pujar al Castell i tornar pel camí asfaltat que porta a Sant Joan (recordeu, com dèiem de fer reserva prèvia per a la vista)
– Per tornar es pot agafar un camí ample que per sobre de la fàbrica de mosaics permet una vista des de dalt del fons de Mediona i del Castell de l’altra banda del riu i retorna a la riera prop de Sant Joan de Mediona.
– Un bona opció que redueix el trajecte a la meitat és deixar cotxes a Sant Quintí per tornar a Sant Joan en cotxe.

Un bon final, un àpat al municipi, aquí teniu l’oferta de bars i restaurants.  O si us relaxeu i us voleu quedar, aquí teniu els allotjaments.

Descarrega el track EXCURSIÓ Cami ral a Sant Quintí GPX
Descarrega el track a wikiloc

Powered by Wikiloc
Gràcies a l’AECCM per les rutes!
En trobareu més al seu bloc Coneix Mediona, junt amb molts articles per aprofundir en la història i patrimoni de Mediona.
 

GALERIA DE FOTOS