Tañer és un projecte musical format per destacats músics especialitzats en el repertori del barroc hispànic, que més enllà de dur una dilatada trajectòria com a intèrprets en altres formacions de renom internacional, decideixen crear aquest nou projecte l’any 2019. 

La idea del grup és abordar el repertori instrumental i vocal del segle XVII acompanyant la veu amb els instruments de corda predominants a la península ibèrica com eren la guitarra, l’arpa i el saltiri, sense deixar de banda les coloristes percussions pròpies. 

La història del segle XVII ens narra que va ser un període políticament convuls, de crisis econòmiques, decadències gremials i de disputes entre nobles per tal de mantenir el seu estatus senyorial, fins al punt que aquestes classes benestants es van veure obligades a recórrer a les quadrilles de bandolers. 

La literatura de l’època també es farà ressò d’aquest moviment; i a casa nostra trobem diversos exemples tant en la literatura popular, també coneguda com de canya i cordill, com en la literatura més culta. Un exemple n’és el del Rector de Vallfogona, que va escriure sobre el bandoler més temut de la seva època, en Perot Rocaguinarda. 

I la música? La producció musical a inicis del segle XVII s’adequava per una part als usos de l’església, i per una altra, als de la cort i l’aristocràcia. Per a aquests últims, la forma musical predominant fou el conegut com a tono humano (cançó solista de temàtica profana, acompanyada normalment d’arpa i guitarra). Aquests tonos musicaven obres poètiques d’autors de prestigi, reutilitzaven cançons o danses populars i també es servien d’altres músiques provinents del les incipients sarsueles i del teatre musical. 

Els músics que vindran son:  

MIGUEL GÓMEZ – Contratenor

PERE OLIVÉ – Saltiri i Percussions

BELISANA RUIZ – Guitarra barroca

“THE ART OF THE HORSE”: Exposició de la pintora Karen Soloan al Castell de Mediona

Expressar el moviment, la força, l’esperit del cavall i la seva noblesa  és l’objectiu del treball artístic que la pintora irlandesa Karen Sloan presenta al Castell de Mediona a partir del proper diumenge 1 de setembre. Per capturar la seva essència ha utilitzat diferents tècniques –oli, acrílic, carbonet—en una aventura creativa que, com ella mateixa defineix, combina els seus “dos grans amors: l’art i els cavalls”.  La exposició serà visitable fins al dia 22 de desembre, d’onze del matí a dues del migdia i de cinc de la tarda a vuit del vespre al Castell de Mediona (93 898 57 01)