Educació

El municipi de Mediona (Alt Penedès) fa uns 50 quilòmetres quadrats de terme muntanyós amb una vall a la part central. Té uns 2.300 habitants repartits en diferents nuclis, urbanitzacions i masies. Els qui hi viuen en destaquen la tranquil·litat, la proximitat de la natura i, tot i ser un municipi petit, la seva diversitat.

En l’àmbit de l’educació, dins el municipi hi ha dos centres educatius, que formen part de la ZER (Zona Escolar Rural) Serra d’Ancosa, el CEIP Renaixença – a Sant Pere Sacarrera- i el CEIP La Fassina – al nucli principal, Sant Joan de Mediona-, i dues escoles que desenvolupen projectes alternatius, El Roure i Epiqueia.

L’Ajuntament de Mediona , conscient de la importància que té l’educació pel present i pel futur de la població, col·labora amb els diversos centres educatius, tira endavant accions pròpies i participa en totes les iniciatives relacionades.

Centre Obert i l’Institut Escola Sant Quintí de Mediona

Centre Obert

Projecte socioeducatiu per als infants
Centre Obert

L'Institut Escola Sant Quintí de Mediona

Escola Pública d’Educació infantil i primària i Institut d’Educació Secundària de Sant Quintí de Mediona

L'Institut Escola Sant Quintí de Mediona

Llars municipals d’infants

Nins

Llar d’Infants NINS a Sant Joan de Mediona

Nins

Tangram

Llar d’Infants TANGRAM a Font del Bosc

Tangram

Equipaments docents públics

CEIP Renaixença

Es troba en el nucli de Sant Pere Sacarrera i disposa de tres aules, menjador, pati i pista poliesportiva.

CEIP Renaixença

CEIP La Fassina

Es troba al nucli de Sant Joan de Mediona. Disposa de dos grups d’educació infantil, cicle inicial i mitjà; i un grup de cicle superior.

CEIP La Fassina

Equipaments docents privats

El Roure

Des del 2001 ha desenvolupat el seu concepte d’escola viva en una finca rústica del municipi.

El Roure

Epiqueia

Epiqueia és un projecte educatiu nou que articula l’atenció a la singularitat de cada infant.

Epiqueia

Les quatres escoles desenvolupen iniciatives conjuntes relacionades amb les oportunitats educatives que els ofereix l’entorn ,conviuen i els seus equips i l’alumnat han treballat plegats en projectes com “Mediona, cap a on anem?“, una iniciativa transversal que buscava implicar la gent del municipi a partir de diverses activitats (un documental, un llibre, excursions…) de coneixement de Mediona, la seva realitat i la seva història.

Una d’aquestes iniciatives ha donat lloc a l’elaboració del llibre “Les escoles expliquen Mediona” que, com se senyala a la introducció “no és un llibre d’història, és un llibre de memòria, de treball col·laboratiu i de compromís amb el futur del poble“.

El llibre és el resultat d’un projecte intergeneracional que recull les impressions y aprenentatges que els nens i nenes de les escoles van tenir de les caminades i les converses amb el Josep Gallart, un veí gran que s’ha convertit en una font oral extraordinària sobre la història i la cultura del municipi de la qual, fins ara, no se’n tenia cap registre escrit.

La iniciativa va sorgir dels mestres de les quatre escoles del municipi, els quals es van plantejar com aprofitar tot aquest coneixement per engegar un projecte educatiu comunitari que els alumnes poguessin compartir amb tots els veïns.

Durant un parell de mesos del curs passat, el Josep va anar fent excursions i xerrades amb els infants de les quatre escoles sobre la història del poble, els seus indrets i personatges. Posteriorment, els nens i les nenes van escriure les seves impressions i el que havien après, de manera que van crear entre tots els textos del llibre.

Durant aquest procés, els alumnes de les escoles El Roure, Epiqueia, La Fassina i Renaixença han après molt sobre el territori on viuen, han viscut de prop l’actitud del Josep Gallart, la seva curiositat i estima pel poble, han experimentat el valor de l’oralitat i de l’escriptura i han fet possible que el saber d’un home gran es faci present a les noves generacions.

La Gerència dels Serveis d’Educació, des del seu projecte Activitats educatives des de l’entorn, dóna suport a iniciatives que entenen l’entorn com a font de recursos en el procés educatiu i posen en valor la interrelació dels centres amb el territori.