Sant Pere Sacarrera Cases Noves de Can Pardo Can Xombo Can Xamaio Can Verdaguer Can Paixano Camí de Morella

El municipi de Mediona

El municipi de Mediona, situat a la comarca de l’Alt Penedès, d’una extensió territorial de 47,61 Km2, trobant-se a una altitud de 435 m per sobre del nivell del mar (Sent el lloc més baix el de 300 metres i el punt més alt a la Serra del Bolet amb 781 metres).

El terme és molt muntanyós, amb una vall a la part central ; Mediona té una població de 2.273 habitants (2015) repartits entre les poblacions de Sant Joan de Mediona, Cases Noves de Can Pardo, Sant Pere Sacarrera, Can Xombo, Can Paixano, i en les urbanitzacions que hi ha en el municipi (Font del Bosc, Sant Elies, Monterrey Parc), i els disseminats, entre els que es troben els veïnats de Can Verdaguer, Agulladolç i Can Xamaio.

Algunes masies són de notable interès històric, ja que moltes han estat l’embrió del nucli de població que s’ha format al seu entorn.

El nucli Sant Joan de Mediona és la capital del municipi i és el nucli més gran, on hi ha l’Ajuntament i la majoria de serveis. És un poble ben arranjat i destaca la pavimentació feta amb lloses al barri de l’Església. Aquest és un petit nucli format al voltant de l’església, on trobem la rectoria i tres carrerons d’estructura antiga, que donen al lloc un caire molt maco i acollidor.

El nucli Cases noves de Can Pardo és un petit nucli de població a 495 metres d’alçada. El lloc és nascut a la segona meitat del segle XIX, agafant el nom del nucli el denominat al d’una masia de Can Pardo Vell, en un moment en què es produeix un fort augment de la població al municipi.

El nucli Sant Pere Sacarrera es troba a uns 5 km de Sant Joan de Mediona, a 485 metres d’alçada. El poble és de la mateixa època de Can Paixano, Can Xombo i les Cases Noves de Can Pardo, format al voltant de la capella de Sant Pere.

El nucli de Can Xombo es troba a 450 metres d’alçada. El barri que es formà a mitjans del segle XIX, amb terreny guanyat al bosc. Actualment consta de dos carrers de cases entre mitgeres i un petit conjunt aïllat de la resta.

El nucli Can Paixano és un nucli petit, el qual es troba al límit amb el terme de la Torre de Claramunt; és actualment el lloc habitat més septentrional de la comarca de l’Alt Penedès, amb 460 metres d’alçada. És un dels altres veïnats formats per edificis entre mitgeres, a banda i banda del camí.

El nucli de La Quadra d’Agulladolç, conegut també per Terme Baix, no forma nucli de població, sinó que és una barriada de cases disseminades.

Les Urbanitzacions del municipi hi trobem tres consolidades en sòl urbà: Font del Bosc, Sant Elies, Monterrey Parc; i dos casos d’urbanització incipient, que no han arribat a formar nuclis consolidats: Can Xamaio i Can Verdaguer.

Per últim destaquem també la importància de les Masies medionenques remuntant-se aquestes a l’època de la repoblació i assentament d’habitants al terme, sobretot durant el segle XI. Algunes, en aquella època, se situaren prop del castell i de les vies de comunicació. La consolidació de l’actual masia medionenca es realitza al segle XVI i s’expansiona i modifica el segle XVIII, per perdre protagonisme a favor de nuclis de població, agrupada el segle XIX. Avui moltes no són més que reflex testimonial d’èpoques passades. Entre les masies, destaquem les següents:

Can Maristany, La Freixeneda, Santa Margarida, Can Massana, Ginoles, Can Vich, Puigfred, Puigmoltó…

Font: POUM Mediona

octubre, 2022