SCA Hygiene Paper España SL

La directiva de l’empresa SCA (antiga paperera San Marco) va anunciar dilluns a primera hora per sorpresa que tanca, es deslocalitza i deixarà 150 persones sense feina. L’alcalde Servand Casas afirma que sense l’empresa, “el poble està mort”. La meitat de les famílies hi tenen algú treballant.

La reforma laboral aprovada pel govern estatal del PP està tenint uns efectes salvatges sobre els llocs de treball en grans indústries de l’Alt Penedès. Si fa dos mesos es va anunciar la deslocalització de Ceràmiques del Foix (els Monjos), deixant 150 treballadors sense feina, amb l’únic motiu d’abaratir costos amb el trasllat de la planta a Castelló, ara li ha tocat el torn a la multinacional SCA, de Sant Joan de Mediona.

Dilluns a les 9 del matí la directiva de la planta va comunicar al comitè d’empresa que tanca la part de “Converting”, el producte elaborat en paper (mocadors, tovallons…), deixant al carrer 150 persones, i que deixarà només a Mediona la paperera (30 treballadors). I segons els treballadors, la paperera sense el “Converting” és inviable, de manera que es podria tractar d’un tancament complet encobert i per fases.

El cop ha estat molt dur per a Mediona, on la meitat de les famílies hi tenen algun membre treballant. També hi treballa gent de Sant Quintí, Capellades, la Torre, la Pobla, donant riquesa a tota la zona de la serra d’Ancosa.

L’alcalde Servand Casas ha anunciat des del primer moment que fa costat al comitè d’empresa i que lluitarà fins al final per evitar-ho. Ha mogut fils amb diputats del PSC al Congrés i al Parlament, i amb el Departament d’Ocupació i Empresa de la Generalitat, però l’empresa assegura que la decisió, meditada en secret durant dos anys, és ferma. Serà, doncs, una lluita per intentar treure el màxim d’indemnització possible per als acomiadats.

Casas afirma que “és una decisió injusta perquè l’empresa és superproductiva i superviable”, i veu just que “perquè hagi comprat la competència, tanqui per interessos macroeconòmics”.

El batlle rebat un a un tots els arguments donats: no es pot ampliar (tenen un polígon sencer a la seva disposició), problemes d’aigua (deixen la paperera, que és la que consumeix aigua), no és productiva (va repartir dividends a l’abril), alt índex d’absentisme laboral (deixen sense feina molts treballadors que compleixen, en comptes de sancionar els absentistes).

Segons Casas, si marxa, “estan matant el poble, és una punyalada per l’esquena”.

Article original extret de: www.lafura.cat