Obres Florenci Gustems

Des del Govern municipal volem traslladar algunes informacions sobre les obres de Florenci Gustems, per explicar la situació actual i la futura i també per resoldre dubtes que se’ns han fet arribar.

Les obres estaven inicialment previstes per començar a la tardor del 2020, amb l’objectiu de finalitzar-les a la primavera del 2021. La necessitat de millorar i ampliar el projecte inicial, de recollir les recomanacions de la Generalitat i els retards procedimentals  vinculats a la situació Covid19 han provocat un gran retard en l’inici de les obres, posposant el calendari de finalització fins a finals d’estiu.

Aquest canvi de dates ens ha fet plantejar una modificació del pla d’obres, pensant entre altres coses en la Festa Major i l’estiu, períodes de màxima mobilitat a Sant Joan, i això ha generat més dificultats de les previstes en la mobilitat interna i les afectacions als comerços que ho han patit i ho pateixen en excés. La possibilitat d’aturar les obres durant el juliol i l’agost o de fer dividir la feina en més fases hagués suposat un encariment extraordinari de la mateixa, inassumible pressupostàriament.

Sobre tot plegat volem reconèixer les mancances en la comunicació que, a diferents nivells (cartelleria, proximitat, informació extraordinària, etc.), hagués pogut ser millor.

Sobre algunes qüestions específiques de les obres:

-L’inici dels enderrocs de la Fase 3 (el tram del Casal a l’entrada del poble) s’ha avançat per tal que no coincidís en ple juliol/agost i alhora per poder acabar abans d’hora l’espai del pàrquing nou, que aprofita les restes de l’asfalt de tot el carrer, permetent un estalvi econòmic i mediambiental important.

La Fase 1 ha patit un retard en la seva finalització per raó de la millora plantejada amb relació a la substitució del cablejat de llum que travessa el carrer per l’aire. Aquesta és una de les novetats incorporades sobre el pla d’obres que ens vàrem trobar ja fet en arribar al Govern municipal.  Val a dir que les instal·lacions estaran preparades i que llavors tocarà esperar a que vingui la companyia de llum per treure el cablejat aeri.

L’objectiu d’aquests canvis pactats amb l’empresa d’obres és el de finalitzar tota la fase 1 i fase 2 (de Cal Josepet al Casal) i el pàrquing de dalt de la plaça Països Catalans, abans de Festa Major, que és quan més mobilitat i necessitat d’aparcament tenim al poble. Per aquestes dates, la Fase 3 volem que estigui amb el carrer central encimentat, permetent una circulació dels veïns i de serveis una mica millor i més segura que l’actual.

Som conscients que malgrat els esforços fets, les obres han generat molèsties a tots plegats i molt especialment als comerços de Sant Joan. Tots ells i alguns ja des del principi de les obres, han vist afectada la seva activitat, agraïm la seva paciència i bona voluntat. Des de l’Ajuntament estem estudiant opcions raonables de suport a aquesta situació.

També volem fer una crida, que ara ens adonem que haguéssim hagut de fer fa mesos: una crida a tots el veïnat i als clients dels nostres comerços, per tal de mantenir-ne la compra habitual. Sabem que suposa una mica més d’esforç, de major desplaçament, de més incomoditats de circulació. Tanmateix són els nostres comerços i els volem mantenir i són els mateixos que en els pitjors temps de la pandèmia, tot i el risc real per a la seva salut, s’han mantingut oberts i fidels al seu compromís amb tota la població. Ara els ho podem agrair fent nosaltres un petit esforç.

Sobre la resta d’obres previstes al Pla de Barris inicial (Sindicat cooperatiu i plaça països Catalans), sobre les quals no hi havia res preparat quan vàrem entrar a Govern, ja tenim tots els projectes constructius fets i aprovats formalment en ple municipal, de manera que quan puguem garantir-ne un finançament, des del nou Govern de la Generalitat (encara pendents que ens aprovin recuperar els romanents que no s’han aplicat en els 10 anys del projecte) es podran posar en marxa amb més agilitat. També en el cas de la plaça Montseny i carrer de la plaça que ens varen permetre incorporar al projecte.

Seguim treballant per intentar minimitzar els efectes de les obres actuals. Sabem que tindrem nous problemes inherents a aquest tipus d’actuacions, tanmateix confiem que amb el compromís i bona voluntat de tothom podrem gaudir ben aviat canvis i millores importants. Tot pel desig que el nou carrer sigui l’avançada d’una nova configuració urbanística més còmoda, més segura, més profitosa, més integrada al dia a dia del poble i més bonica, en benefici de tot el veïnat de Mediona.

Moltes gràcies de nou per la paciència, per les propostes de millora i pel suport rebut.

Mediona 18 de juny de 2021