AIGUA – SANT ELIES

Aquest matí ha tingut lloc una nova reunió de treball entre l’Ajuntament de Mediona, l’Agència Catalana de l’Aigua i la Companyia d’Aigües de l’Anoia, propietària i responsable del servei de subministrament d’aigua al veïnat de Sant Elies. Aquesta reunió agendada des de la setmana passada forma part de les trobades i comunicacions continuades, quasi diàries, que estem mantenint amb la companyia des del començament de la sequera.

En aquesta reunió hem fet un repàs de la situació crítica del servei (pou assecat, costos de les cubes, projectes de resolució a mig i llarg termini, model de gestió del servei..).

Des de l’Ajuntament hem reiterat el nostre suport de seguir col·laborant en la resolució d’aquesta situació de crisi, que no hem deixat de fer en cap moment, confirmant de nou les gestions fetes per activar les subvencions de l’ACA que cobriran fins el 60% del cost de les cubes, aportant idees i propostes per tal que es pugui abaratir la despesa actual i mantenim la voluntat de fer un acord que permeti accedir a nous ajuts tant de l’ACA com d’altres administracions.

Tanmateix des de l’Ajuntament hem volgut aclarir i refermar els següents punts:

  1. La responsabilitat directa del servei és entre la companyia i els seus clients, amb els quals té un contracte. Malauradament no existeix cap document de concessió de serveis entre l’Ajuntament i l’empresa que, com passa amb el contracte amb Anaigua per a la resta de Mediona, ens doni peu a fer segons quines intervencions.
  2. L’Ajuntament no pot desviar finançament públic a una empresa privada amb la que no té cap contracte de serveis. Si hem de fer el contracte, hem de conèixer l’estat de les instal·lacions, els costos, ingressos, possibles beneficis, inversions fetes i previstes, etc. Informació que, hores d’ara, encara no tenim.
  3. L’Ajuntament porta setmanes treballant amb alternatives de resolució de la situació a mig i llarg termini (nou pou, connexions entre dipòsits municipals, contacte amb altres companyies públiques de l’entorn, aprofitament d’excedents…). A data d’avui no hem rebut de la companyia (CAA) cap proposta ferma al respecte.
  4. Pel cas que la companyia no pugui seguir mantenint el servei, ens ho ha de comunicar oficialment, no per wp, ni en un comunicat informal, i fer lliurament del servei a l’Ajuntament.

Si això es produís, des de l’Ajuntament mantenim el compromís de garantir el servei d’aigua a Sant Elies i d’assumir de forma immediata la responsabilitat sobre el servei. Deixant clar que si això passa, l’empresa haurà d’assumir les conseqüències derivades d’un incompliment del contracte amb el veïnat, i en aquest punt l’Ajuntament estarà al costat dels veïns amb tota la força tècnica i legal.

A partir d’aquesta exposició de fets, hem demanat a la companyia explicacions sobre parts del redactat del seu darrer comunicat al veïnat, una rectificació al respecte i un posicionament clar sobre si volen o no mantenir el servei d’aigua a Sant Elies.

Amb tot plegat, l’empresa ha rectificat la seva posició i s’ha compromès a mantenir el servei de subministrament d’aigua en els nivells actuals, a l’espera de poder millorar-lo el més aviat possible, i ha accedit a revisar la seva operativa per aconseguir millorar la situació a curt, mig i llarg termini.

Des de l’Ajuntament entenem perfectament les preocupacions i pors del veïnat davant la possibilitat que empitjori la situació de subministrament d’aigua a Sant Elies. Tanmateix ens mantenim ferms en el fet que la primera responsabilitat recau en l’empresa que té la titularitat del servei i el contracte amb cadascun dels veïns. En aquest cas concret, l’Ajuntament ha d’estar al costat del veïnat, vinculant els ajuts de diner públic que puguem activar en favor del servei per tal que aquest es mantingui o millori (evitant majors restriccions per exemple).

Per tal de poder compartir personalment aquests fets i la situació en general, amb l‘Associació de Veïns de Sant Elies hem acordat fer una trobada oberta al veïnat de la urbanització pel proper cap de setmana. En breu confirmarem lloc i hora.

Mediona 23 de setembre de 2022